Най-малко 42-ма цивилни са били убити при масивни въздушни удари на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу позиции на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в сирийския град Ракка. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Франс прес".

19 деца и 12 жени са сред загиналите при нападенията, които са засегнали няколко квартала в северния град, уточняват от центъра.

Десетки терористи от "Ислямска държава" ликвидирани при въздушен удар на Русия

Десетки терористи от "Ислямска държава" ликвидирани при въздушен удар на Русия

Близо до източния сирийски град Дейр ал Зур

Това е втори пореден ден на жестоки бомбардировки в Ракка, повече от половината от който вече е под контрола на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които се сражават срещу ДАЕШ.

С избитите днес цивилни общият брой на загиналите цивилни, убити при удари на международната коалиция, стават общо 167 души от 14 август насам, след като от сирийския център обявиха, че най-малко 27 са били убити в неделя.

"Жертвите са много, защото бомбардировките удрят квартали в центъра на града, които са гъсто населени с цивилни", уточнява Рами Абдел Рахман, който е шеф на Сирийския център за наблюдение на човешките права, допълвайки: "Има сгради, пълни с цивилни, които се опитват да избягат от фронтовите линии. Въздушните удари на коалицията са насочени към всяка сграда, където се засича какъвто и да е вид движение на ДАЕШ."

Според Организацията на обединените нации (ООН) в града има хванати в капан до 25 хил. цивилни, като има недостиг на храна и горива.

Според ООН контролираните от ДАЕШ части от Ракка сега са "най-лошото място" в разкъсваната от война страна.