Десетки терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") са били ликвидирани при руски въздушен удар близо до източния сирийски град Дейр ал Зур, съобщават световните информационни агенции.

От руското военно министерство заявиха, че най-малко 200 джихадисти са загинали, след като техните военновъздушни сили са ударили конвой от около 20 джипа, бронирани автомобили и танкове.

Руските военни не са уточнили кога е бил извършен въздушният удар, но от Сирийския център за наблюдение на човешките права съобщиха, че конвоят бил ударен в петък, като според тях били загинали 70 терористи.

ДАЕШ държи под обсада контролираните от сирийското правителство райони на града от 2015 г., оставяйки около 90 хил. цивилни в зависимост от хвърлена от въздуха хуманитарна помощ, организирана от ООН.

Русия, която предприе военна кампания в подкрепа на сирийския президент Башар ал Асад преди две години, бомбардира позиции на ДАЕШ по фронтовата линия в Дейр ал Зур в опит да попречи правителственият анклав да попадне в ръцете на терористичната групировка.

Сирийски войски и присъдружни им милиции междувременно напредват към града от запад, движейки се по главния път през пустинята от Палмира.

По-рано този месец те отвоюваха обратно последния град под контрола на джихадистите в провинция Хомс, Сукна, който е само на 120 км от Дейр ал Зур.

Въпреки че ДАЕШ все още контролира голяма част от провиция Дейр ал Зур, те бързо губят позиции в Сирия за сметка на правителствените сили и водените от сирийските кюрди сили, подкрепяни от ръководената от САЩ международна коалиция, които са съсредоточени към отвоюването на северния град Ракка.