35 бунтовника и 14 войника загинаха при ожесточени сблъсъци между правителствените сили и бунтовниците от „Тамилските Тигри" в Шри Ланка, съобщават от полицията, цитирани от АП.

Властите от 8 южноазиатски страни се събраха в Коломбо за ежегодната регионална конференция, на която да обсъдят мерките, които държавите са взели за подобряване на борбата с тероризма.

Правителството затвори улиците в столицата и разпореди 19 хил. войници да бъдат разпределени по улиците, за да гарантират спокойствието и безпрепятственото протичане на двудневната конференция.

Атаката на бунтовниците близо до столицата смути правителството по време на срещата.

При последвалите кървави сблъсъци с полицията и въоръжените войски, бунтовниците от сепаратистката групировка са били изгонени от територията си по време на атаката във Вавуния, Маннар и Велиойа, съобщават от полицията в Коломбо.

Гражданската война в Шри Ланка, която продължава вече 25 години, изглежда ескалира в най-кървавия си период, смятат експерти.

Страната отново е въвлечена във война след относително мирния период от 4 години откакто президентът Махинда Раджапаксе взе властта през 2005 година.

Повече от 5 000 души са загинали по време на сблъсъците от 2006 година насам.