Пет души, включително две тийнейджърки скаути, загинаха и повече от 30 бяха ранени в резултат на падащи дървета в серия от тежки бури, които засегнаха Полша за една нощ, съобщава Ройтерс.

Момичетата на 13 и 14 години са смазани от падащи дървета, докато спят в палатка, когато бурята удря лагера им късно в гора в Северна Полша, според офиса на регионалния екип за управление на кризи в Гданск.

Около 20 скаути са ранени и откарани в местните болници.

Адам Кралис, председател на район Лодз на скаутската асоциация на Полша, коментира, че евакуацията е заповядана незабавно, но условията са ужасяващи.

"Трябваше да минем километри през гората, сред падащи дървета", допълва той.

Три други жертви също са в резултат на падащи дървета и 10 души са ранени при отделни инциденти в северната част на Полша.

Повече от 170 000 души са останали без ток и 800 сгради са повредени при бури, които засегнаха най-вече северната и западната част на Полша, според регионалния екип за управление на кризи в Гданск.

Бури се очакваха в събота и предупреждения за тежки метеорологични условия бяха издадени за редица региони при необичайно високи температури за Полша, които в петък достигнаха 35-38 градуса по Целзий.

Вчера е проведена спешна среща на правителствения екип за управление на кризи, а премиерът е обещал да помогне на всички нуждаещи се.