Пет европейски държави организират полети от редица дестинации до столиците си в периода 21 - 24 март, за да репатрират свои граждани.

Те са обявили, че могат да превозят и други граждани на Европейския съюз. 

 

Страните са Чехия, Латвия, Литва, Австрия и Гърция, съобщават от МВнР.

Българи също биха могли да се включат към транспорта, като общото условие е да има организиран преди това транспорт за извеждане към родината.

 

Чехия организира полет на 24 март от Филипините по линията Манила-Себу-Прага с час на излитане от Манила в 0:10 и от Себу в 2:15 ч.

Около 50 места има за пътници от други държави-членки на ЕС при условие, че тези страни могат да изведат след това гражданите си от Чехия.

 

Чехия организира полети на 24 март и от Хургада, Египет с час на излитане 6:05 местно време, от Виетнам - излитане от Ханой в 8:10 ч. местно време.

Гражданите, които искат да използват тези полети за завръщане, е необходимо да се свържат с посолствата на Чехия в Манила, Кайро и Ханой, които координират репатрирането на място.

 

Латвия организира полет на "Балтик еър" от Тбилиси, Грузия на 23 март. Самолетът е със 141 места.

 

Литва организира полет за репатриране на граждани на Латвия, Литва и Естония и Испания от индонезийския остров Бали на 24 март с излитане от Денпасар в 3:24 местно време. В самолета има 220 места.

 

Австрия организира полет от Вашингтон на 23 март с час на излитане от летище "Дълес" в 21:00 и пристигане във Виена на 24 март в 10:25. Самолетът е с  капацитет 306 места. 

Австрия организира полет от Кайро на 22 март, излитащ в 06:00 местно време и пристигащ във Виена в 08:40. Самолетът е с капацитет 212 места. Гражданите на ЕС могат да заявят интереса си в посолството на Австрия в Кайро. 

 

Гърция организира полети на 22 март от Тбилиси в 15:30 ч. местно време и от Белград (не е потвърден). В случай, че при пристигане в Атина гражданите нямат организират транзитен полет до своята държава, те остават под 14-дневна карантина. 

 

Полша също организира полети, отворени и за граждани на други страни от ЕС, по програмата "Полет към дома". Програмата включва срещу заплащане от гражданите чартърни полети, изпълнявани от авиокомпанията ЛОТ до Варшава.  Резервации за  чартърни полети на ЛОТ по тази програма следва да се правят чрез  полските посолства и консулства по места.

Преди пристигането си във Варшава с такива полети гражданите на държавите-членки на ЕС е необходимо да имат организиран транспорт до своите страни след това. Полетите на ЛОТ по тази програма са посочени на сайта https://m.lot.com/pl/pl/lot-do-domu , който се обновява непрекъснато.