5-ти флот на САЩ, заедно с други съюзници в Близкия изток, ще увеличи броя на корабите и самолетите, патрулиращи в Ормузкия пролив в отговор на неотдавнашните конфискации на търговски кораби от Иран, съобщи централното командване на военноморските сили на САЩ в петък.

Увеличените патрули имат за цел да възпрат евентуални по-нататъшни ирански конфискации. Военноморските сили не посочиха какви кораби може да са замесени.

"Неоправданото, безотговорно и незаконно изземване и тормоз на търговски кораби от страна на Иран трябва да спре", каза в съобщението вицеадмирал Брад Купър, командващ Централното командване на американските военноморски сили, 5-ти флот на САЩ и комбинираните морски сили. "5-ти флот и нашите партньори се ангажират да защитават навигационните права в тези критични води."

По-рано този месец иранските сили превзеха втори петролен танкер за по-малко от седмица. Военноморските сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция са превзели плаващия под панамски флаг петролен танкер Ниови, докато преминава през Ормузкия проток, показва видео, публикувано от Централното командване на военноморските сили. Петролният танкер е принуден да плава до ирански води.

Иранският флот, отделна военна сила, също залови петролен танкер в началото на май. Иранският флот и флотът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, са отделни ирански сили с различни мисии.

През последните две години Иран се намеси срещу 15 търговски кораба под международен флаг, според съобщението за пресата на Централното командване на военноморските сили.

САЩ пращат отбранителни способности в Персийския залив

САЩ пращат отбранителни способности в Персийския залив

Вашингтон няма да позволи на никого и да застрашат свободата на корабоплаване в Близкия изток и Ормузкия пролив