50 000 починали и 900 000 болни от коронавирус в САЩ. Това показват последните данни.

Тя идва на фона на "отварянето", което предприемат властите в някои щати, във връзка с обявената по-рано програма на правителството в 3 фази за постепенно връщане към нормалния живот.

Джорджия, Небраска, Аляска и Оклахома са сред щатите, които вече правят стъпки към възобновяване на някои видове бизнес и индустрии.

Вашингтон обяви, че губернаторите ще имат задачата да проведат тестване на населението, а за целта кабинетът ще им предостави нужното оборудване.

Според правилата, трябва да се осигури социална дистанция между хората.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред журналисти по-рано в петък, че просто е тествал медиите с предложението да се инжектира дезинфектант в хората, за да се пробва дали действа срещу коронавируса.

Откъде изникна идеята на Тръмп да се пробва с дезинфектант срещу Covid-19?

Откъде изникна идеята на Тръмп да се пробва с дезинфектант срещу Covid-19?

Парадоксалното е, че само преди няколко дни водеща агенция към администрацията на президента предприе действия за спиране на продажбата на белина като лек срещу коронавируса в САЩ

"Саркастично зададох въпрос на журналисти като вас, за да видя какво ще се случи", каза той пред репортери в Овалния кабинет, където се подписа под законопроект за отпускане на 500 милиарда долара помощ за малкия бизнес.

Лидер на група в САЩ, която продава потенциално смъртоносна промишлена белина като "чудотворен лек" срещу коронавируса, е писал на президента тази седмица.

В писмото си Марк Гренън пише на американския лидер, че хлорният диоксид - силна белина, използвана в индустриални процеси като текстилното производство, която може да доведе до фатални последици при консумиране от човек - е "чудесен детокс, който може да убие 99% от патогените в тялото". Той допълва, че "може да премахне Covid-19 от тялото".

Няколко дни след като Гренън изпратил писмото на президента, Тръмп съобщи по националната телевизия на редовния брифинг в Белия дом в четвъртък и промотира идеята, че може да се пробва дезинфектант за лечение на вируса.

Държавният глава изуми здравните експерти с изказването си, че дезинфектантът може да се справи с вируса за една минута.