Закъсали българи в Унгария успяха най-неочаквано да се свържат по спешния телефон 112 с централата в София.

Петдесет български туристи са били принудително задържани. След като са били блокирани в наш автобус „Мерцедес" в град Комарно, Унгария, в продължение на 6 часа, те са настанени в хотел, съобщават от МДПБА. 

Обаждането е на шофьора на автобуса, който съобщил, че пътниците с часове са държани принудително в автобуса, без да могат да напуснат Унгария. Той съобщил също, че другите двама шофьори на автобуса са арестувани от местната полиция и поискал съдействие от българските власти.

До този момент шофьорът напразно се опитвал да се свърже с България. Сигналът е получен вчера в 21.50 часа от дежурния екип на телефон 112. Информацията е предадена на Министерството на външните работи.

След намесата на българския консул в Унгария принудително задържаните българи са настанени в хотел. Консулът е влязъл в телефонна връзка с българите и е съдействал за тяхното извеждане от автобуса още през нощта.

По информация на МДПО петдесетте наши сънародници са пътували с автобуса за Испания, които след ареста са задържани в автобуса шест часа.

Задържаните са шофьори на тирове и са пътували през Унгария, за да вземат камионите си и да започнат работа.

Шофьорите са арестувани защото не са спазили изискването за разпределението между времето за задължителна почивка и шофиране.

Случаят е курзиозен, защото в момента тел. 112 може да се набере само от района на София.

Според експерти връзката от Унгария със спешния телефон най-вероятно е заради грешка на мобилния оператор на роуминг услугите.