Биолози предупредиха, че половината от всички биологични видове на планетата могат да изчезнат до края на столетието, пише "Гардиън".

Сега един на пет биологични вида на Земята е изправен пред изчезване, като тази тенденция ще нарасне до 50% до края на столетието, ако не бъдат предприети незабавни действия.

Такава е мрачната прогноза на водещи световни биолози, еколози и икономисти, които ще се съберат в понеделник на среща, на която трябва да определят необходимите социални и икономически промени, за да спасят биосферата на планетата.

"Живата тъкан на света се изплъзва между пръстите ни без да покажем признак, че ни е грижа", обявиха организаторите на конференцията "Биологично изчезване", провеждана тази седмица във Ватикана.

Учените отбелязват, че по медиите се алармира, че тигрите и носорозите са заплашени да изчезнат, но малко внимание се отделя на много други застрашени биологични видове.

Но тези животни и растения предоставят необходимата храна и лекарства на човечеството. Те прочистват водата и въздуха, докато абсорбират въглеродните емисии от автомобилите и фабриките, а също така възстановяват почвата и носят на хората естетично вдъхновение.

"Богатите западни държави източват ресурсите на планетата и унищожават екосистемите с безпрецедентна скорост", предупреди биологът Пол Ехрлих от Станфордския университет в Калифорния.

"Искаме да изградим магистрали през "Серенгети" (голям национален парк в Танзания - б.р.), за да се сдобием с по-редки минерали за нашите мобилни телефони. Ние разграбваме цялата риба от морето, унищожаваме кораловите рифове и замърсяваме атмосферата с въглероден диоксид. Предизвикваме голямо изтребление. Въпросът е: Как можем да го спрем", продължи той.

Срещата утре е една от няколкото организирани от Ватикана по екологични въпроси, разглеждани от папа Франциск като спешен проблем за Католическата църква.

Икономистът сър Партха Дасгупта от Кеймбриджкия университет, един от организаторите на конференцията, изтъкна, че трябва да се разрешат проблемите, застрашаващи живота на планетата. 

Но не всички приемат позитивно организираната от Ватикана конференция. Много консервативни католици са против и дори призовават папата да не говори на събитието.

Има петиция с 11 000 подписа папата да не участва на мероприятието, но Франциск на този етап е категоричен и няма да промени позицията си.