Пол Гришам отдавна е забравил, че си е изгубил портфейла на другия край на света - Антарктида. 53 г. по-късно 91-годишният жител на американския град Сан Диего си спомни за 13-месечната си мисия като метеоролог от ВМС на САЩ на Антарктида през 60-те г. на миналия век, информира АП.

Останах изключително изненадан, коментира той пред San Diego Union-Tribune, след като в събота получи изгубения си портфейл. Той добави, че много хора са участвали в проследяването и откриването му.

Портфейлът съдържа личната му карта, издадена от американските военни, шофьорска книжка, джобен справочник какво да прави при атомна, биологична и химическа атака, перфокарта за бирена дажба, фактури от изпратени пари до съпругата и данъчна декларация.

Гришам, който е израснал в Аризона, постъпва във ВМС през 1948 г. Той става техник метеоролог, а впоследствие метеоролог. През 1967 г. е изпратен на Антарктида като част от операция "Дълбоко замразяване", която подкрепя учени. Изпратен е на около 30-годишна възраст, когато е женен с две малки деца.

По време на мисията губи портфейла си, за което по-късно забравя. Портфейлът е открит в шкаф през 2014 г. по време на събарянето на сграда на станция "Макмурдо" на остров Рос. За откриването на притежателя са използвани имейли, съобщения във "Фейсбук" и писма, разменяни между аматьори детективи.