Русия чества 60 г. от легендарния полет, който превърна Юрий Гагарин в първия човек в космоса. Голям източник на национална гордост за милиони негови сънародници, информира АФП.

Руската космическа индустрия изпитва проблеми през последните години, но изпращането на първия човек в космоса на 12 април 1961 г. остава връх в постиженията на съветската космическа програма.

Президентът Владимир Путин ще пътува днес до южния град Енгелс на брега на река Волга, за да посети мястото, където космонавтът кацна след историческия си полет.

Денят на полета на Гагарин се чества всяка година в Русия като Деня на космонавтите. Тази година правителството отбелязва 60 г. от полета с постоянни телевизионни предавания, събития и изложения.

За московчани тази сутрин започна с излъчване на репортажа на ТАСС за изстрелването, последвано от легендарната фраза на Гагарин "Поехали!" ("Потегляме") преди да потегли с "Восток".

В послание от Международната космическа станция четиримата руски космонавти поздравиха "всички обитатели на Земята" и приветстваха постижението на Гагарин.

"Легендарният 108-минутен полет на Гагарин се превърна в пример за героизъм за наследниците му, включително и за нас", коментира космонавтът Олег Новицки.

"Восток" излетя с 27-годишния Гагарин от космодрума "Байконур" в Казахстан, тогава част от СССР. Полетът продължава само 108 минути, времето за една обиколка на Земята, преди да се върне на родна земя.

Сега капсулата "Восток" е изложена в Музея на космонавтиката в Москва, където за вторник е планирана нова изложба, посветена на Гагарин. Ще бъдат показани документи, снимки и лични вещи от детството на Гагарин.

"Това вероятно е единственото фамилно име, което е известно на всеки, от четиригодишните деца до хората на възраст над 80 г.", коментира Вячеслав Климентов, историк и заместник-директор на музея.

"Подвигът на Гагарин...обединява всички руснаци", смята той.

В петък руски кораб "Союз" почете полета на Гагарин с изпращане на двама руснаци и американец на Международната космическа станция.

Полетът на Гагарин остава символ на доминацията на страната в космоса по време на съветската ера. Четири години преди полета на Гагарин СССР става първата страна, която изпраща сателит в орбита, наречен "Спутник".

Във видеопослание директорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин подчертава, че СССР изпрати човек в космоса въпреки загубата на "колосални ресурси" по време на Втората световна война.

Той обяви, че Русия е близо до много важни промени, които ще доведат до следващо поколение космически кораби и лунни мисии.

"Ние вярваме в нашия космос, в руския космос", каза Рогозин.

СССР може да си е отишъл и славните дни на Русия в космоса да са далеч в миналото, но легендарният Гагарин ще продължи да живее, символ на руския успех.

"Той е фигура, която вдъхновява абсолютен консенсус, която обединява страната", смята Лев Данилкин, биограф на Гагарин.

"Това е един много рядък случай, при който почти цялото население е единодушно", отбеляза той.

Руснаци от всички възрасти полагат цветя и венци на паметници на Гагарин из цялата страна.

Гагарин, смята историкът Александър Желязняков, е фигура, която помогна за засилване на въображението.

"Той ни трансформира от прости биологични видове в такива, които могат да си представят цяла вселена отвъд Земята", отбеляза историкът.

Син на дърводелец и фермер, който преживява нацистката окупация, Гагарин е обучен за стоманен работник преди да стане военен пилот. Той е хвален за смелостта и професионализма си, пример за перфектния съветски човек.

След завръщането си на Земята Гагарин се озовава в центъра на пропагандна кампания за превъзходството на съветския модел.

Биографът Данилкин коментира, че Гагарин е използван от властите като пример пред останалата част от света, но също и за убеждаване на съветските граждани, преживели Втората световна война и репресиите на Сталин, че "саможертвата от предишните десетилетия не е напразна".

Според него днес руската власт методично прибягва до популярните култове: "първо, победата по време на Втората световна война, след това покоряването на космоса".

Както всички велики руски герои, Гагарин е трагична фигура.

Смъртта му по време на тренировъчен полет през 1968 г. на 34-годишна възраст остава мистерия, защото властите никога не публикуват пълния доклад от разследването на причините за инцидента.

Според някои архиви управляваният от Гагарин МиГ-15 се блъска в метеорологичен балон, но липсата на прозрачност подхранва алтернативни теории. Една от тях е, че Гагарин е бил пиян, докато друга е, че е бил ликвидиран от Кремъл, който се е страхувал от популярността му.

Повече от 40 г. след смъртта му много руснаци все още не са се примирили.

"Как може топ космонавтът, такъв млад и мил човек, да загине по такъв начин толкова внезапно. Хората все още се опитват да го превъзмогнат", заявява Желязняков.