Масови арести на демонстранти извършиха властите в Петербург по време на протестната акция "Писна ни от теб", адресирана към президента Владимир Путин, съобщи Дойче веле.
Протести се проведоха в цяла Русия, въпреки опитите на властите да спрат протестите и призивите към гражданите да не участват в тях.

Руската прокуратура опитва да спре протестната акция „Писна ни от теб”

Руската прокуратура опитва да спре протестната акция „Писна ни от теб”

Обяви организацията „Отворена Русия” за „нежелателна”...

Съобщава се и за арести в Кемеров , Тула, Тюмен, Новокузнецк и други градове.

Организатор на протестите е движението "Отворена Русия" на Алексей Навални, която Кремъл включи в списъка на "нежелателните" организации.

В Москва пред приемната на президента Путин се изви опашка от хора, искащи оставката му. Първоначално активистите на движението имаха намерение да се съберат на Славянския площад, откъдето да тръгне шествието им към президентската администрация, но властите не позволиха. За да отклонят демонстрантите от президентската администрация, от местната управа посочиха друг маршрут.

Протестиращите обаче стихийно тръгнаха към приемната на Путин, се посочва в кореспонденция на Дойче веле в руската столица.
Като цяло протестът в Москва премина по-спокойно и без задържане на демонстранти.

Най-масови бяха арестите в Санкт Петербург. Над 300 души се събраха при петербургската метростанция "Горковская", за да подпишат протестни писма и да ги внесат в местното представителство на президента. Скоро след това на мястото пристигнаха сътрудници на спецчастите ОМОН, които започнаха със сила да извеждат хората. Под стража бяха поставени над 60 души, включително и граждани, които само са наблюдавали протеста. Сред арестуваните има и 13-годишно момиче.

Съобщава се, че спецчастите са взели и пощенската кутия, в която хората са пускали протестните писма.

Във връзка с това координаторът на "Отворена Русия" Андрей Пивоваров коментира, че ако ОМОН приема писмата за президента, това означава, че няма никаква връзка между чиновниците и обикновените граждани.