Руската прокуратура обяви за "нежелателно" движението на Михаил Ходорковски "Отворена Русия" три дни преди организираната от него национална протестна акция "Писна ни от теб", предаде Дойче веле.

На организации, категоризирани като "нежелателни" е забранено да организират публични прояви.

Според руската главна прокуратура, движението е сред формациите, които осъществяват на руска територия "специални програми и проекти с цел да дискредитират резултатите на провеждащите се в Русия избори и обявяването на резултатите от тях за нелегитимни".

Освен това, според властите "Отворена Русия" цели "инспириране на протестни действия и дестабилизиране на вътрешната политическа ситуация".

В заключение от прокуратурата казват, че движението е "заплаха за основите на конституционния строй" и "сигурността на държавата".

Националните протести под наслов "Писна ни от теб" са предвидени за 29 април.

От движението на Ходорковски заявиха, че нямат намерение да отменят или да променят нещо в организацията на протестите.

Движението на Ходорковски организира акция срещу Путин „Писна ни от теб”

Движението на Ходорковски организира акция срещу Путин „Писна ни от теб”

В Москва и други градове...

"Ние сме стотици хиляди и живеем в най-прекрасната страна, но ни идва твърде много да живеем с мизерни заплати и пенсии, да икономисваме от храна и дрехи, да понасяме корупцията, да слушаме лъжите от телевизията, да пътуваме по разбити пътища, да ходим в рушащи се поликлиники, да търпим произвола на съдиите и полицията, да се боим от всичко." - се казва на страницата на събитието във Фейсбук.