69% шанс Великобритания да остане в евросъюза след сключеното споразумение на срещата на върха на ЕС тази нощ, според британската заложна къща Ladbrokes, цитирана от местни медии.

Тази нощ Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за реформиране на съюза.

Камерън казва днес датата на референдума

Камерън казва днес датата на референдума

Тази сутрин е свикано заседание на правителството в Лондон

От заложната къща отбелязват, че има 69% шанс Великобритания да остане в ЕС и 31% британците да гласуват на заплануван за лятото референдум за напускане на съюза.

Последните новини от Брюксел предизвикаха вълна от интерес да се залага тази сутрин и повечето залози са в подкрепа кампанията на Камерън. Залозите наистина започнаха да подсказват, че Великобритания ще остане в ЕС, отбелязват експерти.

Компромис за Великобритания в ЕС

Компромис за Великобритания в ЕС

През деня се появиха спекулации

Тази нощ Лондон и Брюксел постигнаха споразумение в няколко области:

„Аварийна спирачка” при отпускане на социални помощи за чужди работници във Великобритания за 4 години, когато бъде отчетено „изключително” ниво на миграция. Великобритания ще може да се възползва от „спирачката” 7 години;

Детските надбавки за деца на мигранти от ЕС, които обаче не живеят с родителите си на Острова, ще бъдат индексирани на базата на стандарта на живот в родната им страна – ще се прилага само за новопристигнали и от 2020 година за 34 хиляди мигранти, които са подали документи за такива помощи;

Поправки в основополагащите договори на ЕС, които ще позволят Великобритания да не участва в по-тесен съюз, което означава, че Обединеното кралство „не може никога да бъде принудено да участва в политическа интеграция”;

Възможност Великобритания да предприема извънредни мерки за защита на Лондонското сити, да спира британски фирми да бъдат принуждавани да се местят в и от Европа, а също така британският бизнес няма да бъде „дискриминиран” заради това, че е извън еврозоната. Страните извън еврозоната могат да поискат дебат сред страните членки на ЕС за „проблем” със законодателство, свързано с валутния съюз, макар че те няма да имат право на вето.

Ако на запланувания във Великобритания референдум за бъдещето членство на страната в ЕС повечето британци гласуват за напускане на Общността, споразумението няма да влезе в сила и отпада.