Най-малко 7 души загинаха и 21 ранени от три взрива в столицата на Афганистан Кабул, предаде "АФП".

Бомбардировките са извършени на фона на по-широк скок на насилието в Кабул и около Афганистан, където войната взема брутални удари дори на фона на натиска на САЩ за мирно споразумение с талибаните.

Никоя група не е поела отговорността за атаките, които дойдоха само три дни преди официалния сезон на кампанията за президентските избори на 28 септември.

Според говорителя на вътрешното министерство Насрат Рахими, първият взрив настъпи около 8:10 ч. когато атентатор-самоубиец с мотоциклет е ударил автобус в източен Кабул. Той заяви, че автобусът принадлежи на министерството на мините и петрола.

Рахими обяснява, че са настъпили още два взрива, включително бомба с кола, също в източен Кабул.

САЩ води преговори за сключване на сделка, която предвижда чуждестранните сили да се изтеглят от Афганистан в замяна на различни талибански гаранции за сигурност, включително обещание, че страната няма да се превърне в убежище за терористични групи.

Очаква се американският посланик на мира Залмай Халилзад, който е в Кабул тази седмица, да пътува до столицата на Катар Доха през следващите дни за новия кръг от преговори с талибаните.

САЩ също засилиха въздушната си кампания срещу талибаните тази година и всички страни твърдят, че са причинявали тежки жертви един на друг.

Според данни на ООН, 8084 души са загинали във войната през 2018 г., включително 927 деца.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че иска САЩ да напуснат Афганистан възможно най-скоро.

Той провокира възмущение в Афганистан като заяви, че може лесно да спечели войната, но не "иска да убие 10 милиона души" или да изтрие Афганистан "от лицето на Земята".