22-годишният блогър Руслан Соколовки беше изправен пред съд по дело, повдигнато срещу него заради търсене на покемони в църква. Присъдата за деянието на Руслан може да достигне до 7 години лишаване от свобода. Той беше обвинен в обида срещу църквата и всички вярващи, както и за подклаждане на омраза чрез публикуването на видео, в което се вижда как виновният търси покемони в храма, съобщават от АФП.

Видеото на Соколовски беше публикувано в YouTube през август 2016 година и до сега е видяно над 1.6 млн. пъти. Действието се развива в руска православна църква в Уралския град Екатеринбург.

Пред съда Руслан пледира невинен. Делото обаче бе сравнено с друго такова от 2012 година, когато пънк групата Pussy Riot изнесе "пънк молитва" в катедрала в Москва, което доведе до затвор от 2 години за членовете на групата. 

Според него действията му не са целели да обидят никого. Той добави, че не е карал хората да гледат неговия клип, както и че е готов да се извини на всеки, който се чувства засегнат от постъпката му.

Според Руската православна църква стореното от Соколовски е богохулство. Църквата, в която той търсил покемони, е построена на мястото, където загинал последният руски цар и семейството му през 1918 година.

Срещу Руслан са повдигнати и други обвинения - при обиск на дома му служителите на реда открили "шпионски химикал", който имал функция за запис на видео и звук. Според съда притежанието на такава техника е незаконно, въпреки че подобни устройства могат да се закупят безпрепятствено от интернет, допълни Соколовски.

Според Amnesty International обвиненията срещу 22-годишното момче са "нелепи" и той е "затворник на съвестта".