70% от мюсюлманките в Малайзия вярват, че полигамията е право на мъжете, пише вестник South China Morning Post, позовавайки се на проучване на неправителствената организация "Сестрите на исляма".

Но въпреки че полигамията се приема в малайзийското общество, само 32% от 650-те респонденти в проучването ще позволят съпрузите им да си вземат по още една жена.

Организацията е отчела 176 случая на развод, свързани с полигамия, при които мъжете са сключили втори брак без знанието или разрешението на първата жена. Друг проблем е финансовата поддръжка: 9,7% от клиентите на организацията твърдят, че съпрузите им не ги подкрепят, а 10,8 на сто твърдят, че децата им не получават финансова подкрепа от бащите си.

При някои случаи тези бракове се сключват тайно на границата на Малайзия с Тайланд, като се така се заобикалят местните закони.

В Малайзия мюсюлманите могат да вземат до четири съпруги.

Около 32 на сто от жените смятат, че нямат право да решават за сексуалните си отношения в брака, докато 62% казват, че е недопустимо съпругите или майките да изхранват домакинството.

96% са съгласни, че трябва да се подчиняват на съпрузите си, а 21% вярват, че съпругът има право да бие жена си.