На 20 ноември 1945 г. започва първият в историята на човечеството международен наказателен процес в германския град Нюрнберг. 21 топ нацисти са изправени пред правосъдието за първи път, припомня АФП.

Херман Гьоринг, вторият след Адолф Хитлер, е един от обвиняемите.

Съюзниците (САЩ, Съветският съюз, Великобритания и Франция) се подготвят да накажат германските военнопрестъпници от 1943 г. и се съгласяват да проведат безпрецедентен публичен процес след разгрома на нацистите.

6 месеца след прекратяването на войната на европейския фронт прокурори от четири победителки събират 300 000 свидетелски показания и 6600 доказателства, поместени в 42 тома архив.

Процесът е организиран в Нюрнберг, тъй като има символично значение. Именно там Хитлер организира масови мероприятия преди войната и там се приемат антиеврейските закони през 1935 г.

Престъпления срещу човечеството

В 10,00 часа британският съдия Джефри Лорънс се обръща към присъстващите в съдебна зала 600, завявайки: "Този процес, който сега ще започне, е уникален в аналите на правото".

По време на встъпителното си изявление американският прокурор Робърт Джаксън заявява пред трибунала, че истинският обвинител в залата е цивилизацията.

На подсъдимата скамейка стоят много от нацисткия елит освен Хитлер, Йозеф Гьобелс и Хайнрих Химлер - тримата се самоубиват. Сред подсъдимите са Гьоринг, втората най-влиятелна фигура в нацисткия режим, Рудолф Хес, заместник на Хитлер, нацисткият идеолог Алфред Розенберг, Фриц Заукел, който организира принудителния труд, и бившият външен министър Йоахим фон Рибентроп.

Обвиненията включват престъпления против мира, военни престъпления и за първи път в историята - престъпления срещу човечеството.

Всички обвиняеми пледират nicht schuldig или невинни.

Шокиращи кадри

Западните съюзници правят филм в освободените концентрационни лагери, който е показан по време на процеса.

Сред 33-те свидетели е Мари Кютури от френската съпротива, която оцелява в "Аушвиц-Биркенау" и "Равенсбрюк". Тя дава показания повече от два часа. Разказва за жени, които раждат и новородените деца са удавяни пред очите им.

На 1 октомври 1946 г., процесът е продължил 218 дни, присъдите са произнесени. 12 от подсъдимите са осъдени на смърт, включително един задочно - Мартин Борман, личен секретар на Хитлер. Неизвестно за съда, Борман вече е обявен за мъртъв.

Трима обвиняеми са осъдени на доживотен затвор, двама на 20 г. затвор и двама на 15 и 10 г. затвор. Трима са освободени, което изненадва наблюдателите тогава, но това служи като потвърждение, че съдът е действал безпристрастно.

Гьоринг се самоубива

Нюрнбергските процеси не избягват цялата критика, че това е още един случай на раздаване на правосъдие от победителите. Затварят се очите за възможни съветски престъпления, най-вече Катинското клане, за което съветски прокурори обвиняват нацистите. Нацистко-съветският пакт преди началото на Втората световна война също не се споменава.

На 16 октомври 1946 г. в 01,00 часа 10 от осъдените на смърт са обесени.

Гьоринг се самоубива няколко часа по-рано, поглъщайки цианид. Така той избягва унизителния край на един войник, както самият той го нарича.

Всички тела са кремирани и останките са хвърлени в река Изар, за да не се превърнат гробовете им в място за поклонение на нацистки поддръжници.

По-късно в Нюрнберг се провеждат още 12 съдебни процеса, на които са съдени нацистки лекари, министри и военнослужещи.

Днес Германия организира малко събитие за отбелязване на годишнината от началото на процесите заради ограниченията в борбата с коронавируса. Мероприятието ще се проведе в съдебна зала 600 на Съдебната палата в Нюрнберг.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще изнесе слово на фона на възхода на крайнодесния екстремизъм и антисемитизма в Германия.