Ливанските военни специалисти и техните френски колеги са открили 79 контейнера с опасни химикали в пристанището на Бейрут, където в началото на този месец отекна мощният взрив, информира ливанската армия, предаде "Спутник".

"През периода между 14 и 22 август бяха открити 25 контейнера със солна киселина, както и 54 контейнера, които съдържаха други химикали, изтичането на които може да бъде катастрофално", се казва в изявление от понеделник на ливанската армия.

На 4 август ливанската столица беше разтърсена от изключително мощен взрив, който изпрати ударни вълни на километри от епицентъра си в пристанището на Бейрут. Бяха унищожени цели квартали, съседни на пристанищната зона.

2000 лекари са ранени при взрива в Бейрут

2000 лекари са ранени при взрива в Бейрут

Разследване на експлозията

Над 170 души бяха убити, а повече от 40 000 други ранени. Някои медии твърдят, че загиналите са 220 души. Повече от 100 души остават безследно изчезнали.

Ливанското правителство обяви извънредно положение в столицата и подаде оставка по-малко от седмица след взрива в Бейрут, след публичния гняв, който предизвика хиляди протестиращи да излязат на улиците, като призоваха премиера Хасан Диаб да се оттегли.