8-метрова статуя е открита при разкопки на археолози от Египет и Германия миналата седмица, съобщават от "Гардиан".

Колосът на фараона е на повече от 3000 години и е висок 8 метра. Той е намерен в близост до останките на храма на Рамзес II в античния град Хелиополис, намиращ се в източните райони на днешната столица - Кайро. Затова и теорията на този етап е статуята да е на фараона.

Заедно със статуята са открити и други древни находки. Те били потънали в подпочвени води и изваждането им било голямо предизвикателство за археолозите. От началото на годината до сега германската археологическа мисия, която провежда разкопки в Египет, е открила и много други находки. По информация на Министерството на антиките в Египет, в близост до храма на фараона Аменхотеп III във вторник са открити 66 статуи на Сехмет - древноегипетската богиня на огъня, войната и изцелението.

Според министъра на антиките Халед ел Анани това откритие е най-значимото в историята на Египет. Находката може да помогне за завръщането на Египет в списъка на най-посещаваните туристически дестинации. Според статистика на "Гардиан" броят на туристите, посещаващи Египет, е спаднал с близо 5 милиона само в периода 2010 - 2011 година - от 14.7 млн. посетители годишно през 2010 година на 9.8 млн. за 2011г. Причините за това са политически. Припомняме, че през 2011 година, по време на "Египетската революция", Хосни Мубарак бе свален от власт.

Намирането на статуята е от огромно значение, понеже Рамзес II е бил един от най-великите фараони на Древен Египет, управлявал цели 70 години - между 1279 - 1213 г. пр. Хр.