Земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер е регистрирано на турско-иранската граница, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу съобщи, цитиран от "Дейли сабах", че най-малко седем души са загинали, а други петима са пострадали при земетресението. Сред загиналите има най-малко три деца.

Има разрушени сгради в турски села.

Малко по-късно турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа, цитиран от Анадолската агенция, съобщи, че броят на загиналите е достигнал най-малко 8 души. Пострадали са най-малко 21 души, от които 8 са в критично състояние.

Иранските власти обявиха пред АФП, че най-малко 25 души са пострадали и има щети по къщи в четири села в провинция Западен Азербайджан.

Земетресението е станало в 05,52 часа координирано универсално време на 101 километра източно от град Ван, Турция, и на 32 километра северозападно от иранския град Салмас. Земетресението е на 5 километра дълбочина.

Според някои свидетели земетресението е продължило около 15-25 секунди.

Последвали са най-малко седем вторични труса между 2,3 и 3,7 по Рихтер.

Геофизичният институт на САЩ също съобщава за земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер на турско-иранската граница на дълбочина 6,4 километра.