Четири от пет ваксини на Oxford/AstraZeneca, доставени на ЕС, все още не са поставени на пациенти. Това е установено при разследване на британския вестник "Гардиън".

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че има проблем с приемането на ваксината сред европейците.

От AstraZeneca обещаха да доставят 180 милиона дози на ЕС през второто тримесечие

От AstraZeneca обещаха да доставят 180 милиона дози на ЕС през второто тримесечие

Това съобщи Лоренцо Витум, който ръководи отдела на компанията в Италия

Данните са от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и други официални източници. Установено е, че 4 849 752 от 6 134 707 дози, разпределени сред 27-те държави членки, все още не са поставени.

Франция, Германия, Полша и Италия препоръчаха ваксината да се прилага само при хора на възраст под 65 г. Това решение вероятно е довело до забавяне поставянето на ваксините и пренасочването им към младите хора.

В интервю за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Меркел призна, че ваксината е отхвърляна от тези, които имат опасения за ефективността и безопасността й след лоша публичност.

"В момента има проблем с приемането на ваксината на AstraZeneca", призна Меркел.

AstraZeneca: През март ще има нови доставки от ваксини за България

AstraZeneca: През март ще има нови доставки от ваксини за България

Oт здравното министерство изпратиха остро писмо до фармацефтичната компания

По думите й ваксината е надеждна, ефективна и безопасна, одобрена от Европейската агенция по лекарствата и препоръчана в Германия да се прилага върху хора на възраст до 65 г.

Всички органи ни съобщиха, че можем да се доверим на тази ваксина. Докато има недостиг на ваксини, както е в момента, не можете да избирате каква ваксина да се поставя, подчерта канцлерът.

Запитана дали доброволно би си поставила ваксината, Меркел отговори: "Аз съм на 66 г. и не принадлежа към препоръчаната група за AstraZeneca".

От Здравното министерство с гневно писмо до AstraZeneca

От Здравното министерство с гневно писмо до AstraZeneca

Причината - забавяне на доставки на ваксини

Белгия е получила 201 600 дози от ваксината на AstraZeneca, но до момента са поставени едва 9832 (4%).

България е получила 117 600 дози, но е поставила 2035 (1,73%), докато Германия има 1 452 000, но е сложила едва 189 206 (13%). Италия има 499 200, а е поставила 96 621 (19%), сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, представени от изданието.

По време на дебата за надеждността на ваксината през последните седмици се намеси и френският лидер Еманюел Макрон, който безпочвено заяви, че ваксината на AstraZeneca не е ефективна.

AstraZeneca сериозно забавя доставките за ЕС и през втората четвърт

AstraZeneca сериозно забавя доставките за ЕС и през втората четвърт

Те ще доставят по-малко от 90 милиона дози през втората четвърт

Франция не е предоставила данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията колко ваксини е поставила от получените 1 137 600. Но данни на Covidtracker.fr показват, че са поставени едва 125 859 (11%).

Европейската агенция по лекарствата препоръча ваксината на AstraZeneca да се използва при всички възрастови групи, но някои държави препоръчаха да не се използва при възрастни над 65 г. заради липсата на достатъчно информация за ефективността й.

През последните седмици европейски лидери се оплакаха, че AstraZeneca забавя доставките.