Държавите, представляващи над 80% от народите по света, споделят подхода на Русия във външната политика. Това отчете министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за местния вестник "Труд", цитиран от ТАСС.

"Повечето държави, представляващи над 80% от народите по света, приемат международните политически действия на Русия, подкрепят подходите на Русия по ключови проблеми в днешния свят", каза той, като добави, че западните страни представляват малка част от световната общност.

Министърът подчерта, че Русия като важен гарант на международната сигурност ще продължи да работи за "укрепването на честни, демократични инициативи в международния живот" и за тази цел ще "координира действията си със съюзниците си".

Очакваме западните колеги, предимно САЩ, да осъзнаят необходимостта от изоставяне на логиката на конфронтация един ден. Това принципно ще открие нови възможности за нас в борбата срещу днешните предизвикателства и заплахи, подчерта Лавров.

Той коментира и други теми. Според него някои балкански държави попадат под влиянието на НАТО, но срещу волята на мнозинството граждани.

Лавров подчерта, че Белград остава водещият партньор на Москва в региона, макар че Русия е готова за постепенно развитие на отношенията с останалите балкански държави. Русия приветства ангажимента на Сърбия да бъде с неутрален статут, похвали той Белград.

Руският външен министър вярва, че войната в Сирия приключи и подчерта, че е нужно трайно уреждане на кризата в арабската държава и в Близкия изток.