Над 85% от населението на Индонезия има антитела срещу коронавирус, показва поръчано от правителството проучване. Епидемиолозите обаче предупреждават, че не е ясно дали този имунитет може да помогне за ограничаване на нова вълна от заразата, информира Ройтерс.

Проучването, проведено между октомври и декември от изследователи от Индонезийския университет сред 22 000 души, установило, че хората в страната са развили антитела в резултат на комбинация от преболедуване и ваксинация.

Панду Рионо, епидемиолог, участвал в изследването, заяви, че нивото на имунитет може да обясни защо от средата на 2021 г. насам не е имало значителен скок на инфекциите с Covid-19. Втората вълна в Индонезия - предизвикана от варианта Делта - достигна своя пик през юли и август, а през последните месеци новозаразените спаднаха от над 50 000 на ден до едва няколкостотин.

Антителата могат да осигурят известна защита срещу новите варианти, включително силно заразния Омикрон, каза специалистът, но добави, че ще са необходими месеци, за да се получат по-надеждни данни. Новият вариант на болестта е отчетен при над 250 души в Индонезия.

Около 42% от 270-милионното население на страната е напълно ваксинирано.

Индонезия счупи черния си рекорд за починали от COVID-19

Индонезия счупи черния си рекорд за починали от COVID-19

Близо 1 500 починали през последното денонощие