Правителството на САЩ погрешно е дало американско гражданство на най-малко 858 имигранти от държави, разглеждани като опасност за националната сигурност или с висок дял на злоупотреби с имигранти, които чакат заповед за депортация. Това показва одит на вътрешното министерство на САЩ, цитиран от АП.

Главният инспектор на ведомството е установил, че имигрантите използват различни имена или рождени дати при внасянето на документи за гражданство пред имиграционните власти. Тези противоречия не са хванати, тъй като пръстовите отпечатъци на тези имигранти не са в базата данни на правителството.

Но от ведомството отбелязват, че първоначалният преглед на тези случаи показва, че някои от лицата в крайна сметка може би са квалифицирани да получат гражданство и че липсата на пръстови отпечатъци не е измама сама по себе си.

Инспектор Джон Рот пише в разследването си, че всички тези имигранти са  от „държави със специален интерес” – тези, които представляват по някакъв начин заплаха за националната сигурност на САЩ или съседни държави с висок дял на имиграционни измами. Не се конкретизират кои са тези държави.

От разследването става ясно още, че няма пръстови отпечатъци във федералната база данни на 315 хиляди мигранти с последна заповед за депортация или които са престъпници.