Повечето граждани на Германия подкрепят разположените в държавата ядрени оръжия на САЩ да бъдат изнесени от територията на страната. Това показва социологическо проучване на Kantar за природозащитната организация Greenpeace, предаде ТАСС.

Според изследването 86% подкрепят премахване на ядрените оръжия на САЩ от Германия. Само 8% са против подобна мярка, а останалите не могат да отговорят. В проучването, проведено в средата на юли, са участвали 1000 души.

"Резултатите от това проучване представляват ясен призив към федералното правителство да се откаже от разполагане на ядрени ракети със среден обхват в Германия", подчертават от Greenpeace.

Преди няколко седмици се появи информация, че САЩ разполагат с около 150 атомни бомби в пет държави в Европа. Те са разположени в шест американски и европейски бази - "Клейне Брогел" в Белгия, "Бюхел" в Германия, Авиано и Геди-Торе в Италия, Волкел в Холандия и "Инджирлик" в Турция. По непотвърдена информация в Германия има около 20 американски ядрени бойни глави.