По-голямата част от антиваксърите в Гърция отказват да получат ваксини срещу Covid-19, защото били принудени да го направят, установи скорошно проучване на общественото мнение, съобщава "Кийп толкинг Грийс".

Според проучване на Focus Bari за YouGov.gr, проведено на 21-31 декември 2021 г. сред хора на възраст 18-74 години, нежеланието да се ваксинират е по-високо сред тези на възраст под 44 години.

65% от отказващите ваксинация казват, че не искат да получат ваксините, защото смятат, че са принудени да го направят.

57% казват, че ваксината все още е в експериментална фаза, а 43% изразяват загриженост относно дългосрочните странични ефекти.

21% казват, че пандемията от коронавирус е "измислена". Струва си да се спомене обаче, че 83% от респондентите казват, че вече са ваксинирани.

8% твърдят, че може да се ваксинират, докато 9% вероятно или определено няма да се ваксинират.

Между януари и декември 2021 г. са проведени 8 проучвания на общественото мнение в цялата страна по този въпрос.

Делът на ваксинираните или позитивни към ваксинация гърци, показва стабилен ръст от януари до октомври 2021 г. и оттам нататък остава стабилен или незначително нараства при последните три измервания, увеличение, което идва главно от по-възрастните възрастови групи.

Съобщава се, че резултатите от последното допитване в края на 2021 г. показват, че малко повече от 4 на всеки 5 гърци вече са ваксинирани или имат уговорен час, или със сигурност ще се ваксинират.

Гърция удължава със седмица строгите мерки срещу COVID-19

Гърция удължава със седмица строгите мерки срещу COVID-19

Ограничения за хранителните и спортните обекти, дистанционна работа...