Френската полиция за борба с безредиците се сблъска с протестиращите на площад "Нация" по време на демонстрация срещу пенсионните реформи в Париж.

Над половин милион души демонстрираха днес във Франция в рамките на масова стачка срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, предаде АФП.

Стачката беше масово подкрепена във всички сектори - транспорт, образование, полиция, култура, а над 510 000 души излязоха по улиците на около 70 френски града. В това преброяване на АФП не влиза парижката демонстрация, която по синдикални данни е събрала 250 000 души.

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

В Париж са разположени 6 000 полицаи, правителството очаква вандализъм

В Париж демонстрацията беше охранявана от синдикални представители и около 6000 полицаи и жандармеристи. В източната част на столицата избухнаха сблъсъци, при които товарно ремарке беше преобърнато и запалено, редица витрини бяха потрошени, а силите на реда бяха замеряни с различни предмети и отвърнаха със сълзотворни гранати. Арестувани са 87 души, отбелязва БНР.

Протестното движение продължава в парижкия обществен транспорт, където утре 10 от 14-те линии на метрото отново ще спрат работа, и в железниците, където са отменени 90 процента от високоскоростните и 70 процента от регионалните влакове. Международните линии на "Евростар" и "Талис" отново ще работят с прекъсвания. Авиокомпания "Ер Франс" анулира 30 процента от вътрешните и близо 10 процента от полетите на средни разстояния за петък.

В протестното движение участват и учителите, пенсионерите, студентите, адвокатите, енергетиците и полицаите. Айфеловата кула и редица от основните музеи в Париж, включително Лувърът, днес спряха работа изцяло или отчасти. Много училища останаха затворени.

Национална стачка блокира Франция, включително транспорта

Национална стачка блокира Франция, включително транспорта

Няколко милиона души започват неограничена във времето стачка от 5 декември

Според редица извършени наскоро допитвания мнозинството французи подкрепят протестите срещу пенсионната реформа.

Напрежението не се размина на днешния митинг в Париж: крайни активисти, около 500 според полицията, се врязаха в иначе мирното шествие срещу пенсионната реформа.

Има счупени витрини и запалени превозни средства, полицията отвръща със сълзлив газ на нападенията. Арестувани са над 40 души. Инциденти е имало и на няколко места в провинцията, но като цяло демонстрациите в страната са протекли мирно.

Гарите бяха пусти. Днес вървяха едва 10% от влаковете из страната.

В образованието стачката обхвана 55% от учителите в страната, а в Париж те бяха близо 80%.

"Това е начало на мощно социално движение", коментира сутринта крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон.

В Париж около 6 000 полицаи са мобилизирани срещу безредиците.

"Всички напомнят, че тази стачка прилича на огромната стачка от 1995-а година, която тогава свали правителството на Ален Жупе и предизвика предсрочни избори, тъй като Франция тогава беше блокирана един месец" , каза пред БНР журналистката Румяна Угърчинска, която живее в Париж.

Държавните служители, които отхвърлят проекта за единна пенсионна система по точки, се включиха масово в днешната стачка. Протестът засега далеч не достига онзи от 1995 г., когато два милиона французи излязоха срещу пенсионната реформа.

Плановете на правителството предвиждат да се премахнат 42ите специални пенсионни режима, благодарение на които работниците в определени сектори могат да се пенсионират по-рано и да получават по-високи пенсии.

Инициативата на правителството на президента Еманюел Макрон също така предвижда удължаване на периода на пенсионните вноски за всички категории граждани. Правителството предприе такива мерки, за да избегне многомилиарден дефицит във финансирането на пенсионната система в обозримо бъдеще.