Обществения транспорт във Франция замря, след като профсъюзите се включиха в обявената национална стачка, целяща да накара президента Еманюел Макрон да се откаже от плановете за преработка на пенсионна система на страната, съобщава "Ройтерс".

Железопътните и метростанциите в Париж бяха пусти в ранните часове, тъй като гражданите се качиха на велосипеди и коли или остават да работят от вкъщи.

Полицаи са разположени по булевард "Шанз-Елизе", претърсвайки чантите на пешеходци преди ден на улични протести, за които правителството предупреди, че може да бъдат с насилие.

"Общественият транспорт ще бъде много затруднен днес, както и утре, а вероятно и този уикенд", обяснява министърът на транспорта Жан-Батист Джебари.

Стачката в цялата страна е един от най-големите протести от десетилетия.

Профсъюзите искат да спрат транспортните мрежи, да затворят училищата и да оставят натрупания боклук, за да принудят президента Макрон да отстъпи.

Франция намалява обезщетенията за безработни, част от реформите на Макрон

Франция намалява обезщетенията за безработни, част от реформите на Макрон

Връща хората по-бързо на работа, опитва да съживи икономическия растеж

Държавната железопътна компания SNCF коментира, че само един от 10-те високоскоростни TGV ще се движат. Операторите Eurostar и Thalys са отменили поне половината от услугите си, свързващи Париж с Лондон и Брюксел.

Органът за гражданска авиация поиска от авиокомпаниите да отменят около 20% от полетите заради ударни ефекти от стачката.

Очаква се повече от половината от всички начални и средни учители да протестират, а болничните отделения за спешна помощ в цялата страна ще работят с малък персонал. Транспортните съюзи не са определили крайна дата за стачката.

"Това, което трябва да направим, е да изключим икономиката. Хората са готови за борба", заяви Кристиан Гролиер, висш служител от съюза Force Ouvriere. Протестиращите ще потеглят от столичната Gare du Nord до Place de la Nation следобед.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер заяви, че се очаква вандализъм от хиляди анархисти и "жълти жилетки". Той нареди магазините по маршрута да се затворят. Ще бъдат разположени около 6 000 полицаи, включително десетки служители за бързо реагиране на мотоциклети.

Президентът Еманюел Макрон иска да опрости пенсионна система на Франция, която включва повече от 40 различни планове, много от които с различна възраст и пенсия. Според Макрон, системата е несправедлива и твърде скъпа.

Национална стачка блокира Франция, включително транспорта

Национална стачка блокира Франция, включително транспорта

Няколко милиона души започват неограничена във времето стачка от 5 декември

Макрон иска единна система, базирана на точки, по която за всяко дадено евро, всеки пенсионер има равни права.

Миналите опити за пенсионна реформа не завършиха добре. Консервативното правителство на бившия президент Жак Ширак през 1995 г. прие исканията на синдикатите след седмици сериозни протести.

24 години по-късно предстоящото противопоставяне е рисковано начинание за левите профсъюзи на Франция, които са свидетели на спад в членството и обществената подкрепа през последните години.

Те се борят за релевантност срещу президент, който вече се сблъска с вълни от стачки заради реформи на пазара на труда и железопътния транспорт в SNCF.

За Макрон развръзката ще даде тон за втората половина на мандата му, като предстоят по-трудни реформи, включително обезщетенията за безработица.

Стачките са след месеци на протести на "жълти жилетки" заради високите разходи за живот и елитаризма на политическата класа.

Лоран Бергер, ръководител на синдикат, насочен към реформи в CFDT, заяви, че социалната среда е по-експлозивна, отколкото през 1995 г. "По отношение на напрежението, социалното разслоение и проблеми в обществото, сега са много по-лоши", обяснява Бергер пред "Ройтерс".

Транспортна стачка в Париж предизвика хаос в сутрешния час пик

Транспортна стачка в Париж предизвика хаос в сутрешния час пик

Изпращат предупреждение към правителството на Макрон и пенсионната му реформа