Часът на Земята е тази събота в 20:30 часа.

Това е най-голямата световна инициатива на Световения фонд за дивата природа WWF. Екипът на WWF организира в София традиционното събиране в градинката пред Народния театър, където ще се състоисветлинен спектакъл.

Инициативата Часът на Земята се провежда от 2007 година насам. Началото на кампанията е поставено преди 10 години в Сидни, като тя много бързо се разраства.

Чрез символичното гасене на осветлението в домовете си хората в над 170 страни и територии ще изразят за десета година подред съпричастността си с каузата - опазване на нашия общ дом, планетата Земя.

До момента 96 български общини са потвърдили, че ще се включат в инициативата, като мероприятия ще се проведат в редица градове в страната - Бургас, Белослав, Казанлък, Каварна, Хасково, Малко Търново и други. От WWF подсещат, че информация за тези мероприятия гражданите могат да получат от страниците на организацията в социалните мрежи.

Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) също заяви, че ще подготвя символично мероприятие. Скиорите организират нощно изкачване и спускане със светлини от Черни връх в Часа на Земята. Събитието е подкрепено от WWF и е предназначено само за добре подготвени хора с опит в планината.

Скиорите споделиха съпричастността си към климатичните проблеми на Земята, като заявиха, че в събота ще остават домовете си тъмни, за да бъдат по-близко до природата в този час. "Всички виждаме, че климатичните промени засягат планините...не е необходимо да бъдем убеждавани от климатични модели и данни - есените станаха все по-дълги и топли, снегът през декември е изключение, а пролетните условия през февруари през последните години станаха почти нормално очаквани", заявиха организаторите от БАССЕС.