Съветник на Махмуд Аббас съобщи, че президента на Палестина ще поиска от държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън да притисне Израел за замразяването на заселването в Западния бряг и да отвори границите на Газа.

Клинтън се срещна с Аббас вчера късно вечерта. Това е нейната първа визита в Западния бряг в ролята й на държавен секретар на САЩ, съобщи АП.

Палестинците следят от близо за промени в политиката на САЩ по отношение на конфликта с Израел.
Дори хората с умерени политически възгледи останаха разочаровани от провала на предишната администрация в ускореното изграждане на еврейски селища по Западния бряг.

Съветникът на Махмуд Аббас заяви, че палестинският лидер ще повдигне пред Хилъри Клинтън въпроса за проектите за изграждането на Йерусалим. Палестинците искат източен Йерусалим да се превърне в бъдеща столица на страната.

Държавният секретар на САЩ от своя страна изключи възможността за сътрудничество с всяко коалиционно палестинско правителство, в състава на което ще влизат представители на радикалното движение „Хамас", ако то продължи политиката на непризнаване на Израел.

„Ако „Хамас" не се съгласи с принципите, приети от голям брой страни, то аз на разбирам как ние, или който и да е друг, ще може да го подкрепи", заяви Клинтън.

Тя е категорична, че „Хамас" трябва да се съгласи с принципите, изработени от САЩ, Русия, ЕС и ООН, и одобрени от Лигата на арабските държави, за отказ от използване на сила, признаване на държавата Израел и съгласие за изпълняване на условията за споразуменията, сключени от предишни палестински правителства.

По думите на Клинтън, плана за създаване на две държави в региона „няма алтернативи".