САЩ не бива да изключват вероятността от руска военна намеса във Венецуела, заяви адмирал Крейг Фолър в интервю за "Гласът на Америка".
Наскоро той оглави обединеното командване на американските военноморски сили за региона на Централна и Южна Америка.

"Смятам, че от Русия може да се очаква всичко. Видяхме какво направиха в Сирия и трябва да сме готови, че това може да се повтори." - коментира адмиралът.

Фолър подчерта, че сега САЩ са концентрирани върху намирането на политическо и дипломатическо решение на кризата във Венецуела.

"Заели сме се с това, което се случва в момента - да облекчим страданията на хората." - поясни офицерът, като добави, че американските военни не се месят в политиката.

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Мадуро се превръщал в заложник на Русия

"Колкото до дългосрочния въпрос за предаването на властта, оставям го на политиците и дипломатите, ние ще сме готови да окажем подкрепа, когато ни помолят за това." - ангажира се адм. Фолър.

По думите му, и трите латиноамерикански държави с недемократични режими - Венецуела, Куба и Никарагуа - са обект на интервенция от страна на Русия.

"В националната ни отбранителна стратегия се отделя специално внимание на Русия и Китай... Макар че това са различни случаи. Китай е нарастваща икономическа сила, която има законно право на свои бизнес интереси по света... Същевременно те отказват да спазват правилата на играта." - констатира адмиралът.

Той оприличи Русия на ранена мечка, която воюва с демокрацията в Латинска Америка.

"Русия фактически е ранена, отслабваща мечка, която атакува." - коментира Крейг Фолър.

Той добави, че Москва е създала в Никарагуа структура, обявена като център за борба с престъпността и тероризма, чиято работа поражда въпроси.