Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп продължи с безпрецедентната серия от федерални екзекуции на осъдени на смърт след загубата си на президентските избори, информира АП.

Федералните власти екзекутираха шофьор на камион от Луизиана, който убил 2-годишната си дъщеря.

В 20,21 часа властите обявиха смъртта на 56-годишния Алфред Буржоа след поставяне на смъртоносна инжекция в затвор в Индиана.

Адвокатите му твърдяха, че Буржоа има коефициент на интелигентност, който го поставя в категорията на умствено неразвитите. Те подчертават, че при подобни обстоятелства федералният закон не позволява изпълнение на смъртна присъда.

Това е десетата федерална екзекуция от юли, когато Доналд Тръмп сложи край на 17-годишно прекратяване на федералните екзекуции. Буржоа е вторият екзекутиран тази седмица. Още три екзекуции са планирани през януари.

За последно повече от 10 души са екзекутирани на федерално ниво в САЩ през 1896 г., когато 14 души са убити от властите по време на управлението на президента Гроувър Кливланд. Доналд Тръмп също влиза в историята като първия президент след Кливланд, който разрешава екзекуции след загуба на президентските избори.

В четвъртък бе екзекутиран Брендън Бърнард.