Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп екзекутира Брендън Бърнард, след като Върховният съд в последния момент отхвърли молба за отлагане на убийството, пише "Гардиън".

Екзекуцията на Бърнард е една от петте, които администрацията на Тръмп бърза да изпълни преди Джо Байдън да поеме управлението. Изпълнената в четвъртък екзекуция е деветата на федерално ниво от юли, когато Доналд Тръмп сложи край на 17-годишно прекратяване на федералните екзекуции. Това също така е първата екзекуция от 130 г. на президент, който се оттегля от властта.

Адвокатите на Бърнард поискаха от съда да им даде още две седмици, за да изготвят петиция за спасяване на живота му, след като активисти и експерти предупредиха, че несправедливо е осъден на смърт.

Бърнард е обвинен, че е участвал в убийството на религиозна двойка от Айова през 1999 г., чиито тела са изгорени в багажника на колата след застрелването им със съучастника Кристофър Виалва, който бе екзекутиран по-рано тази година.

40-годишният Бърнард е бил на 18 г., когато е извършено престъплението. Той бе екзекутиран със смъртоносна инжекция. Смъртта му бе обявена в 21,27 часа местното време в местен затвор в щата Индиана.

Снимка 509282

Източник: ЕПА