Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп потвърди планове да увеличи тарифите върху китайски стоки до 25%, информира "Ройтерс".

Информацията беше съобщена от източници по-рано тази седмица.

Тръмп се опитва да окаже натиск върху Китай, за да получи търговски отстъпки. Той предлага 25% тарифи върху китайски стоки за 200 милиарда долара, съобщиха от администрацията му.

Тръмп не се отказва да удари Китай с мита

Тръмп не се отказва да удари Китай с мита

Войната на Белия дом срещу Пекин

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви, че Тръмп е наредил да се увеличат тарифи върху китайски стоки от предишно предложение от 10%, тъй като Пекин е отказал да изпълни исканията на Вашингтон, а също така заради реципрочните мерки на азиатския гигант върху американски стоки.

В съобщение Лайтхайзър подчертава, че с плана администрацията на САЩ използва допълнителни опции да насърчи Китай да промени "вредните си политики и поведение" и да приеме политики, които ще доведат до по-справедливи пазари и просперитет за всички граждани.

Китай заплаши САЩ с ответни мерки

Китай заплаши САЩ с ответни мерки

Позицията на Китай остава ясна и непроменена

Вашингтон и Пекин не са участвали в официални преговори от седмици. Тръмп настоява Китай да направи фундаментални промени в политиките относно защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии и субсидирането на високотехнологичната индустрия.

Двама източници от администрацията на Тръмп заявиха пред журналисти, че президентът на САЩ остава открит за комуникация с Пекин и че с неофициални разговори двете държави обсъждат дали са възможни "резултатни преговори".

По-високите тарифи върху китайски стоки за 200 милиарда долара са отговор на реципрочните мерки на Китай, след като САЩ наложиха тарифи върху китайски електронни компоненти, машини и други индустриални стоки за 34 милиарда долара.

Китай се закани да отговори, ако Тръмп наложи 25-процентови тарифи върху китайски стоки.