Китай заплаши САЩ с ответни мерки, съобщават руски медии.

По-рано се появи информация, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да увеличи тарифите от 10% на 25% върху китайски стоки за 200 милиарда долара.

Тръмп не се отказва да удари Китай с мита

Тръмп не се отказва да удари Китай с мита

Войната на Белия дом срещу Пекин

Министерството на външните работи на Китай заплаши да предприеме реципрочни мерки, ако Вашингтон пристъпи към вдигане на тарифите.

Говорител на ведомството подчерта, че засилващият се от страна на Вашингтон натиск в областта на търговията няма да проработи и добави, че Китай винаги се стреми към диалог по тези казуси.

"Позицията на Китай остава ясна и непроменена: изнудването и натискът на САЩ срещу Китай никога няма да проработят", поясни говорителят и обясни, че Пекин "без съмнение ще предприеме необходимите контрамерки, за да защити легитимните си права и интереси".

През юли американски търговски представител съобщи, че Вашингтон планира да наложи 10-процентови тарифи върху китайски стоки за 200 милиарда долара.

Търговската война между двата гиганта започна през март, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че налага тарифи върху внос на стомана и алуминий. Мерките засегнаха и съюзници на Вашингтон.