Десетима души са задържани в Рим във връзка с корупционен скандал, съобщава "Дойче веле".

Припомняме, миналата седмица беше съобщено, че разследват кметствата в Милано и Рим за корупция.

Италианската финансова полиция (Guardia di Finanza) е задържала седем бизнесмени за схема за печелене на обществени поръчки и присвояване на публични средства. Арестите са последният удар върху засегнатата от проблеми администрация в Рим на кмета Вирджиния Раджи.

Властите поясниха, че 10 души са задържани под домашен арест като част от мащабно корупционно разследване в римската администрация. Арестите са във връзка с планове за ремонт на няколко държавни училища в града. Десетимата бизнесмени са заподозрени за присвояване на държавни средства, след като реално не са извършили никакъв ремонт на сградите.

Разследват кметствата в Рим и Милано за корупция

Разследват кметствата в Рим и Милано за корупция

Кметът на Милано Джузепе Сала е преустановил изпълнението

Според италианския всекидневник Il Fatto Quotidiano 27 души са разследвани. Вестникът отбелязва, че едната поръчка, която е на стойност 400 хиляди евро, никога не е била изпълнена. Заподозрените също са обвинени, че не са платили данъци върху отпуснатите средства. Финансовата полиция е иззела имоти и финансови активи за над 2 милиона евро.

Опоненти на Раджи използваха скандала, за да я призоват да подаде оставка. Раджи отбеляза голяма политическа победа за популистката партия Движение "Пет звезди", когато беше избрана през юни за кмет. Но оттогава администрация е обвинявана в неефективност и корупция.