Със задържането на украинските моряци в Керченския пролив Русия е нарушила принципа за имунитет на военните кораби, заложен в конвенцията на ООН по морското право. Това заяви пред Международния трибунал по морско право към световната организация Елена Зеркал - украинският заместник-министър на външните работи по въпросите на евроинтеграцията.

"Действията на Русия при всички случаи биха били в нарушение на конвенцията, дори ако Русия беше задържала корабите в свои териториални води или в изключителната си икономическа зона. Имунитетът на военните кораби е основен имунитет в международната (правна - б.р.) система." - коментира Зеркал, цитирана от Дойче веле.

Украйна сезира международен съд за пленените от Русия моряци

Украйна сезира международен съд за пленените от Русия моряци

Русия да освободи моряците...

Тя подчерта, че украинската страна не е имала друга възможност, освен да инициира арбитражно производство, тъй като усилията за намиране на решение по дипломатически път не са дали резултат. Киев поиска трибуналът да предприеме мерки с временен характер, за да се постигне освобождаването на 24-мата задържани моряци. В иска пред трибунала се настоява също Москва да прекрати съдебната процедура срещу тях, както и да върне на Украйна трите кораба, които също са задържани.

Припомняме, сред моряците е и българинът Владимир Варимез.

Москва не изпрати свой представител в Хамбург, тъй като твърди, че Международният трибунал по морско право няма юрисдикция по случая.

Председателят на трибунала Пак Джин Хън, съобщи, че решението по случая ще бъде обявено на 25 май.

ЕС: Русия незабавно да освободи украинските моряци

ЕС: Русия незабавно да освободи украинските моряци

Свобода за всички незаконно задържани украинци...

Международният адвокат Джонатан Гимблет изтъкна пред съда, че руската версия за станалото преди завземането на корабите по никакъв начин не отменя имунитета на украинските кораби, предаде агенция "Укринформ".

Той коментира руския меморандум от 7 май, в който Москва обвинява украинските кораби, че са изпълнявали тайна операция в руски води.

"Това просто не отговаря на истината. Задачата на корабите е била да преминат от порт Одеса към украинското пристанище Бердянск на северното крайбрежие на Азовско море, където е трябвало да се дислоцират за постоянно. Други украински кораби успешно изпълниха това през септември 2018 г." - коментира адвокатът.

Той коментира и аргумента на руската страна, че на украинските кораби е намерен документ, който според версията на Москва им възлага да проникнат тайно в руски териториални води.

Украйна съди Русия в Страсбург заради пленените моряци

Украйна съди Русия в Страсбург заради пленените моряци

Внесен е иск…

"Вицеадмирал Тарасов от военноморските сили на Украйна потвърди, че в действителност целта на инструкциите в документа е да се избегне провокирането на ненужни инциденти с кораби на руското правителство по време на двудневния преход от Одеса през Керченския пролив. Никъде в тези документи не се казва да преминат тайно през пролива. Това е невъзможно физически, като се имат предвид особеностите на навигацията през Керченския пролив." - пояснява юристът.

Той допълва, че освен всичко това, украинският кораб "Бердянск" е уведомил по радиовръзка руските гранични постове за преминаването на трите кораба.

Второ, в меморандума от 7 май Русия твърди, че е имало голямо струпване на кораби около Керченския пролив на 25 ноември, за да оправдае действията на собствената си брегова охрана, продължава адвокатът. По думите му, версията на руската страна има много пробойни и не може да се смята за достоверна.

Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия иззе три кораба и залови 23-ма украински моряци

Според Москва, руската брегова охрана е предупредила украинските военни кораби през нощта на 24 ноември за временно спиране на правото на военните кораби да преминават през пролива заради буря. Вицеадмирал Тарасов посочва, че към днешна дата не могат да бъдат намерени никакви документални потвърждения за подобни ограничения, въпреки че такива съобщения трябва да се предават онлайн.

Адвокатът казва още, че и по отношение на твърдението за извънредно струпване на кораби в медийните публикации и многобройните снимки не се намират никакви потвърждения на руската версия, че в пролива е имало танкер, който е блокирал движението.

Ако проливът действителност е бил запълнен с кораби, превозващи "опасни товари", както твърди Русия, тогава корабите на руската брегова охрана не биха могли да извършат скоростната маневра, да открият огън срещу украинките кораби без да застрашат живота на цивилните екипажи, аргументира се още адвокатът.

На трето място, Русия обвини украинските кораби в "провокативни действия", което предполага да са били в бойна готовност, с вдигнати оръдия, без калъфи. Предположението, че тези два малки и леко въоръжени кораба могат да застрашат многобройните руски правителствени кораби в региона не издържа никаква критика, допълва юристът.

Във връзка с това вицеадмирал Тарасов свидетелства, че корабите са получили заповед да се въздържат от каквито и да било агресивни действия. Няма никакви данни те да са направили обратното, коментира Джонатан Гимблет.

Преминаването на военни кораби с оръдия без калъфи напълно съответства на стандартите на украинските оперативни процедури, както и на руските.

С оглед на разстоянието до руските кораби, положението на оръдията под наклон от 45 градуса би трябвало да се възприема като знак за липса на каквито и да било агресивни намерения, тъй като снарядите биха излетели много високо над руските кораби, които са били в непосредствена близост.

Адвокатът подчертава, че нито един от приведените от Москва аргументи не отговаря на действителността.

Събитията в Керченския пролив от 25 ноември 2018 г. дори при наличието на такива претенции от страна на Русия, са драстично нарушение на морското право, обобщава адвокатът.