Производителите на самолети Airbus и Boeing Co. получиха разрешение от американското правителство да продават самолети на Иран, съобщава АП.

Това е част от споразумения за около 50 милиарда долара след сключената през миналата година ядрена сделка между Ислямската република и световните сили.

Информацията беше съобщена на фона на участието на ирански и американски лидери на дебата в Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Разкритията показват, че администрацията на президента Барак Обама продължава да спазва икономическите си ангажименти към ядрената сделка.

Следващата администрация обаче може да промени ситуацията.

Американският гигант Boeing се надява да сключи най-голямата сделка с Иран от Ислямската революция през 1979 година, когато САЩ затварят посолството си.

Двете самолетни компании получиха разрешителни от Отдела за контрол на чуждестранни активи към финансовото министерство.

Въпреки че е базирана в чужбина, компанията Airbus се нуждае от одобрението на финансовото министерство на САЩ, тъй като най-малко 10% от компонентите са американски.

Airbus подаде молба за два лиценза, разрешаващи сключване на споразумения с Иран, за да се позволи бърза доставка на самолети, каза говорител на компанията. В единия лиценз се покрива сделка за първите 17 самолета, които ще бъдат модели A320 и A330.

Говорителят добави, че компанията се надява да получи втори лиценз, за да продаде останалите самолети на Иран съвсем скоро.

През януари националният превозвач Iran Air подписа споразумения за закупуване на 118 самолета от Airbus на стойност 22,8 милиарда евро. В неделя обаче от Техеран обявиха, че ще намалят броя им до 112.

Базовият модел на A320 струва средно 98 милиона долара, а стартовата цена на A330 231,5 милиона долара.

Iran Air ще закупи 80 самолета от Boeing на стойност 17,6 милиарда долара, като доставките ще започнат от 2017 година и ще продължат до 2025 година. Иранският превозвач също ще наеме нови 29 Boeing 737 на стойност 25 милиарда долара.