Airbus обяви плановете си за първите модели пътнически самолети с нулеви емисии, които ще се движат на водород. Самолетите могат да полетят до 2035 г., пише "Гардиън".

Европейската компания разкри три различни концепции на бъдещите самолети. Airbus ще потърси най-ефективния начин за пътуване на дълги разстояния със самолети без да произвеждат емисии на парникови газове, отговорни за глобалното затопляне.

Според производителя на самолети това е исторически момент за сектора, който бележи най-важния преход в индустрията.

Представените от Airbus три самолета разчитат на въглерод като гориво, което се явява като добър вариант за самолети, влакове и камиони.

Първата концепция на гиганта може да превозва между 120 и 200 пътници на повече от 3200 километра разстояние. Втората концепция е самолет с до 100 пътници, който ще се движи на къси разстояния до 1600 километра. Плановете също включват самолет с изключително широко тяло, което позволява различни варианти за съхранение на гориво на крилата. Самолетът ще е с възможностите на първата концепция.

Целта е самолетите да са готови до 2035 г.

Ще бъдат необходими огромни инвестиции в инфраструктура, за да се превърнат в реалност самолетите на водород.

Първите резултати от плана за развитие се очакват до средата на следващата година, а финалната концепция ще бъде избрана до 2025 г. Не се изключва и вероятността за проектиране на електрически самолет в бъдеще.