"Еърбъс" (Airbus) уволни 16 служители без предизвестие във връзка с разследване, свързано с шпиониране на германски военни програми, съобщават медии.

Прокуратурата в Мюнхен е започнала разследването през септември, след като компанията известила властите за потенциални нередности с документи за две сделки. Уволнените 16 служители, включително и мениджър на отдел, са заподозрени в индустриален шпионаж и незаконно придобиване на конфиденциални документи за бъдещи проекти за германските въоръжени сили.

"Еърбъс" е един от основните доставчици за нуждите на германските въоръжени сили и редовно печели договори за снабдяване на армията с нови самолети и хеликоптери.

Случаят с индустриалния шпионаж датира от есента на 2018 г., когато служител попитал началниците си и правния отдел дали трябва да има достъп до класифициран документ, който е получил. Последвала голяма проверка на 1.5 милиона документа, разпитани са и служители.

Първоначално 90 души били заподозрени в незаконно придобиване и притежание на секретни документи, включително и някои данни от военни договори с армията.