Активист скочи с викове на публична реч на посланика на САЩ в Сърбия, съобщи IBNA. По време на речта на Кайл Скот, която се проведе в университета в Ниш, активист - "председател на НПО" - започна да крещи срещу НАТО и САЩ и да хвърля листовки, чиито надписи гласят: "Не се нуждаем от американска демокрация ","Убийци"," Косово е Сърбия, а Крим е Русия ".

Мъжът похвали руския президент Владимир Путин и поиска от Москва да създадат военни бази в Сърбия.

Полицаите бързо отстраниха мъжа от залата.

Проведената от посланик Скот реч се отнасяше за "неразбирането на американската политика в Сърбия". Лекцията му бе организирана от местния клуб за сръбско-американско приятелство и сътрудничество.

Американският дипломат подчерта, че "неверните митове за Америка, разпространявани от някои таблоиди в Сърбия, са се увеличили до степен, в която сръбският народ е започнал да им вярва".

САЩ предупредиха Сърбия да не дава имунитет на служителите в руския център в Ниш

САЩ предупредиха Сърбия да не дава имунитет на служителите в руския център в Ниш

Исканията за това били "нередни"

"Ако четете таблоидите всеки ден, бихте помислили, че Америка не иска нищо друго освен да навреди на Сърбия, че Америка е враг на Сърбия и иска да създаде хаос в Сърбия и война на Балканите, но всичко това е просто боклук", изтъкна посланик Скот във Факултета по електронно инженерство в Ниш.

Политиката на САЩ е, че Сърбия трябва да бъде стабилна и силна държава, която допринася за стабилността на целия регион, подчерта посланикът.

През 2017 г. в свое изявление Скот каза, че информационният таблоиден вестник Informer е "измет" и че не се основава на факти, а само на лъжи.

По време на речта си посланикът отново акцентира, че даването на дипломатически статут на руско-сръбския хуманитарен център в Ниш ще бъде "неприемливо" за неговата страна.

Въпросът за този център е проблем за Сърбия от години. Докато Русия изисква дипломатически имунитет, твърдейки, че центърът играе само хуманитарна роля, САЩ смятат, че това е разузнавателна единица.