Активисти от „Грийнпийс” се покачиха на колоната на Нелсън в централен Лондон и поставиха противогаз на лицето на британския адмирал като част от протест срещу замърсяването на въздуха, пише „Гардиън”.

Алисън Гаригън и Люк Джоунс успяха да се изкачат по 52-метровия монумент на Хорацио Нелсън на площад „Трафалгар” рано тази сутрин. След като успяха да се качат на върха, активистите поставиха противогаз на издяланото от камък лице на Нелсън, за да подчертаят опасните нива на замърсяване на въздуха в столицата.

След като прекараха няколко часа на върха на колоната и слязоха, те бяха задържани от полицията.

Гаригън е една от шестте жени, които се изкачиха на небостъргача „Шард” през 2013 година като част от протест на зелената организация.

Говорител на „Скотланд ярд” обяви, че полицията в Уестминстър е получила сигнал да отиде на площад „Трафалгар” в 4,11 часа местно време, след като група шестима протестиращи е забелязана да се опитва да се изкачи на колоната на Нелсън с лозунг. Около 9 часа сутринта протестиращите слязоха от колоната – двама души са арестувани по подозрения нанасяне на материални щети, добави говорителят.

Активисти на „Грийнпийс” също са атакували други известни културни паметници, 17 статути, за да сложат подобни противогази, включително на "Оливър Кромуел" в двора на британския парламент, "Уинстън Чърчил" на площада пред парламента, „Кралица Виктория” до Бъкингамския дворец, "Тиери Анри" на стадиона на „Арсенал” и други.

Снимка 229170

Източник: ЕПА

Според „Грийнпийс” данните показват, че 10 хиляди души умират от замърсяването на въздуха в Лондон всяка година. Организацията призовава за разширяване на зоната с чист въздух.

Снимка 229171

Източник: ЕПА