Албания е приела искане на САЩ за временно приемане на афганистански бежанци, които търсят визи за влизане в САЩ, заяви премиерът Еди Рама в неделя, когато талибаните навлязоха в столицата на Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Рама каза, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наскоро е поискала от колегата член на НАТО Албания да прецени дали може да служи като транзитна държава за редица афганистански бежанци, чиято крайна дестинация са САЩ.

"Няма да кажем "Не", не само защото нашите големи съюзници ни молят, а защото сме Албания", коментира Рама.

Тази седмица източници на "Ройтерс", коментираха, че администрацията на Байдън е провела дискусии с такива страни като Косово и Албания относно защитата на афганистанците, свързани със САЩ, от репресиите на талибаните, докато не приключат процеса за одобряване на американските им визи.

В Косово Луан Далипи, началник на кабинета на премиера Албин Курти, заяви, че правителството му е в контакт с властите на САЩ относно настаняването на афганистански бежанци от средата на юли.

"Има много логистична, техническа, охранителна и социална работа, с която се справяме", каза Далипи в изявление.

Стотици американски войници все още са разположени в Косово като миротворци повече от две десетилетия след войната 1998-99 г. с Югославия.

През 2014 г. Албания прие около 3000 членове на Народната организация на моджахедините в Иран, известна също с нейното фарси име Муджахидин-е-Халк, те се установиха в лагер близо до Дуръс, главното пристанище на страната.

ЕК спешно преразглежда миграционните правила за ЕС

ЕК спешно преразглежда миграционните правила за ЕС

ЕС се опасява от остра миграционна криза заради Афганистан