Франция трябва да премести границата си с Великобритания от Кале на крайбрежието Кент и да спре да направлява бежанците и мигрантите към Острова.

Това заяви кандидатът за президент на Франция Ален Жупе пред британското издание "Гардиън".

71-годишният Жупе, който е фаворит за най-важния пост в страната, изтъкна, че иска пълно предоговаряне на договора "Льо Туке" - споразумение между Великобритания и Франция за запазване на граничните проверки и хиляди бежанци и мигранти да останат на френската страна на Ламанша.

"Не можем да толерираме това, което се случва в Кале, картината е катастрофална за нашата страна и също има изключително сериозни икономически и за сигурността последствия за гражданите на Кале", добави той в интервюто пред изданието и други европейски вестници в Париж.

Първото нещо е да се денонсира споразумението "Льо Туке". Не можем да приемем селектирането на хора да се прави на френска територия и Великобритания да казва иска или не иска. Това е работа на Великобритания, каза той.

Жупе поясни, че не се страхува от силната британска опозиция срещу промени в споразумението.

Запитан дали границата трябва да бъде преместена до английското крайбрежие, той отговори: "Разбира се. Не ми казвайте, че това е трудно, защото британците не искат".

"Ако влезем в международни преговори с този дух, никога не биха се водили каквито и да е било преговори. Така че трябва да има открит дебат и да бъде сключено ново споразумение с Обединеното кралство", продължи френският политик.

По думите му Франция "трябва да каже не на редица определени неща" на международно ниво, най-вече за "Льо Туке".

Според двустранния договор, подписан през 2003 година, британски гранични служители могат да проверяват паспортите във Франция и обратното, което означава, че де факто английската граница е във Франция. Така мигрантите и бежанците, опитващи се да достигнат до Острова, са заклещени на "ничия земя" в Кале.