Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви в сряда, че с прекратяването на блокирането, предизвикано от коронавирус в страната, се очаква много сектори да се възстановят бързо, съобщава "Ройтерс".

"Трябва да положим усилия, за да избегнем бъдещите поколения да бъдат обременени с дългове от тази криза", отбеляза Алтмайер и добави, че очаква германската икономика да достигне нивото си отпреди кризата до втората половина на 2022 г. 

"Сега не е моментът да говорим за облекчаване на ограниченията. Трябва да се придържаме към ограниченията през следващите седмици, за да спрем вируса", обясни той.

В сряда германското правителство намали прогнозата си за растеж за тази година на 3%. В края на октомври правителството прогнозира ръст от 4,4% тази година. Малко след това страната започна частична блокада и я засили в средата на декември.

Официалните данни, публикувани по-рано този месец, показват, че икономиката се е свила с 5% през миналата година, приключвайки десетилетие на растеж. Това все пак е по-малък спад, отколкото мнозина очакваха.

Меркел: Германия стои върху буре с барут, контролът над пандемията се изплъзва

Меркел: Германия стои върху буре с барут, контролът над пандемията се изплъзва

Тя предупредила, че ситуацията с вируса може много лесно да се влоши