Американска компания, на която е платено 700 милиона долара да охранява иракска военновъздушна база с изтребители Ф-16, си затваряла очите при трафик на алкохол, кражби, нарушения на сигурността и твърдения за секс трафик.

Това съобщава АП след проведено от световната осведомителна агенция разследване.

Документи и интервюта с двама бивши вътрешни следователи и половин дузина бивши и настоящи служители на компанията Sallyport Global описват схеми в иракската база "Балад", които са незаконни, ако бъдат доказани, и в нарушения на сключените договори.

Уволнените разследващи Робърт Коул и Кристи Кинг заявиха, че са разкрили доказателства, че служители на компанията са замесени в трафик на проститутки. Също така служители често са пренасяли контрабанден алкохол в големи количества.

Проблемите се разпростирали до централата на компанията в Рестън, Вирджиния, според интервюираните от АП.

Разкритията не са съобщени на американското правителство до по-рано тази година, след като одитор започнал да задава въпроси.

Правителството сключило контракт с компанията за 686 милиона долара.

Разследващите внезапно са уволнени на 12 март и незабавно са изведени от Ирак.

Мисля, че ни изгониха толкова бързо, защото усещат, че знаем твърде много, изтъкна Кинг.

В съобщение до световната агенция компанията отбелязва, че следва всички правила към договора за охрана на базата, където са разположени изтребители Ф-16, които са използвани в операцията срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").