Зелена барета старши сержант Джеймс "Райън" Сартор е бил убит в събота по време на бойна операция в Афганистан.

Това съобщи Си Ен Ен. Телевизията се позовава на изказване на говорителя на специалните операции на американската армия подполковник Лорен Бимер.

Той уточни, че старши сержант Сартор е ветеран от бойните операции срещу талибани и ислямисти с поредица от мисии в Ирак и Афганистан.

Мнозинството ветерани в САЩ: Не си струва участие във войната в Афганистан

Мнозинството ветерани в САЩ: Не си струва участие във войната в Афганистан

58% от ветераните и 59% от американците заявяват, че не си струва да се бият във войната

Загиналата зелена барета е на 40 години. Старши сержант Сартор е родом от Тексас. Той в бил назначен в 10-та група на специалните сили.

Зелената барета е загинала в битка в провинция Фаряб в северната част на Афганистан, която граничи с Туркменистан.

Смъртта на Сартор идва само няколко седмици след като двама американски войници бяха убити в провинция Урузган в Афганистан.

САЩ имат около 14 000 войници в Афганистан. Те преди всичко съветват афганистанските сили, които се борят с талибаните.

САЩ и талибаните очертават изтеглянето на НАТО от Афганистан

САЩ и талибаните очертават изтеглянето на НАТО от Афганистан

Талибаните отказват да разговарят с правителството на Гани

Сартор се присъединява към армията през юни 2001 г. и е изпратен в Ирак като пехотинец през 2002 г. Той завършва курса за квалификация на специалните сили, за да стане зелена барета през 2005 г. и е разположен в Ирак с 10-та група специални сили (Airborne) през 2006 г., 2007 г., 2009 г., и 2010 г. Той също така е разположен в Афганистан със същата група през 2017 г. и 2019 година.

Наградите и отличията на Сартор включват медал "Бронзова звезда" с дъбови листа, медал за военни заслуги, медал за съвместна работа и др. Неговите посмъртни награди включват медал "Пурпурно сърце".

САЩ нахлуха в Афганистан през октомври 2001 г. и оттогава имаха значително военно присъствие, като се простираха над три председателства. Повече от 2000 американски военни са загинали в най-дългата война в американската история.