Американски телевизии спряха лъжите на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на обръщение към нацията, пише "Гардиън".

От Белия дом американският лидер обяви нелегитимно, че печели президентските избори. Това се случва за втори път тази седмица. Няколко американски телевизии спряха прякото излъчване на 16-минутната реч, а редица републиканци заклеймиха лъжите на държавния глава.

MSNBC спря изявлението на президента на САЩ минути след началото. Водещият Брайън Уилямс заяви: "Ние тук сме в необичайна позиция, защото не само прекъсваме президента на САЩ, но и коригираме президента на САЩ".

"Няма връзка с реалността - и в този момент, къде е нашата страна, опасно е", предупреди той.

Шеп Смит от CNBC прекъсна думите на Тръмп и обяви: "Това, което президентът на САЩ казва, в голяма част, абсолютно не е вярно".

Асошиейтед прес бързо разясни, че все още не е обявен победител на президентските избори, тъй като все още е рано да се каже кой е победителят в няколко щата.

Речта на Тръмп бе изнесена на фона на доближаването на бившия вицепрезидент Джо Байдън до победа на президентските избори, докато броенето на бюлетините все още продължава в няколко щата.

Докато много републиканци избегнаха коментари за лъжите на Тръмп, че печели изборите и за недемократичния призив, че гласовете не трябва да се броят, няколко консерватори призоваха за търпение.

Крис Кристи е първият голям съюзник, който поиска от Тръмп доказателства за лъжите, че изборите са опорочени.

"Покажи ни доказателства. Днес не чухме никакви доказателства", поиска той пред ABC News.

Пол Мичъл, републикански конгресмен от Мичиган, коментира, че всеки глас трябва да бъде преброен и ще бъде преброен, както винаги е било.

"Преброяването на всеки глас е сърцето на демокрацията", написа в "Туитър" Мит Ромни, сенатор от Юта и бивш кандидат за президент от Републиканската партия. "Този процес често е дълъг и за кандидатите е изнервящ. Гласовете ще бъдат преброени", добави той.

Лари Хоган, републиканският губернатор от Мериленд, написа в "Туитър", че няма защита за коментарите на президента, тъй като подкопават демократичния процес.

Том Ридж, бивш секретар по вътрешната сигурност при Джордж У.Буш, заяви, че речта е неуважение към всеки американец, потърсил безопасен начин да гласува на фона на пандемия.

Уил Хърд, републикански конгресмен от Тексас, коментира, че действащ президент на САЩ подкопава политическия процес на страната и поставя под съмнение легитимността на гласовете на безброй американци без доказателства, което е опасно и погрешно, подкопава устоите на тази нация, всеки американски глас трябва да бъде преброен.

Джо Байдън също отговори малко след речта: "Никой няма да ни отнеме нашата демокрация". Камала Харис заяви, че Тръмп се опитва да направи тези бюлетини невалидни.

Андерсън Купър от Си Ен Ен обяви, че времето на Тръмп изтича в Белия дом.

Байдън близо до победата
на живо

Байдън близо до победата

Демократът поведе в ключовите щати Пенсилвания и Джорджия