Американските разследващи за първи път заявиха, че са потвърдени някои информации, съдържащи се в 35-те страници на досието с данни за Доналд Тръмп, изготвено от бивш британски агент, съобщи CNN с позоваване на действащи и бивши американски правоохранители и служители на спецслужбите.

CNN припомня, че преди инагурацията на Тръмп той и предшественикът му Барак Обама са били информирани за досието.

Уточнява се, че новите данни не са свързани с пикантни истории от досието. Става дума за разговори между чужди граждани.

В досието са описани над 10 разговора между високопоставени руски чиновници и други руски граждани. Източниците на CNN не уточняват какво е съдържанието на разговорите, което представлява класифицирана информация.

Някои от хората, за които става дума в прихванатите информации, са известни на американските спецслужби като активни участници в дискредитирането на Хилари Клинтън и подпомагане на кампанията на Тръмп.

Посочва се, че благодарение на потвърдените информации американските спецслужби и правоохранители имат по-голяма увереност в надеждността на някои аспекти от досието, разследването по което продължава.

Потърсен от CNN за коментар по случая, прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви: "Продължаваме да се отвращаваме от фалшивите новини, излъчвани от CNN."

Впоследствие Спайсър се е обадил в телевизионния канал и е заявил, че Тръмп е спечелил изборите благодарение на своята визия и посланието си към нацията.

Официалните говорители на спецслужбите и на правосъдното министерство отказват коментар по случая.

Служителите, които са коментирали за CNN посочват, че не могат да потвърдят, че руското правителство разполага с компрометираща информация за Доналд Тръмп.